Fobi Ne Demek ?
Nisan 26, 2021Fobi kelimesini daha önce herkes duymuştur, çünkü fobiler birçok insan için günlük yaşamın bir parçasıdır. Korku, biz insanlar için önemli bir koruyucu işlevi olan doğal bir reflekstir. Tehlikeli durumlarda, canlıların tehditlerden ve tehlikelerden kaçılmasını sağlayan duygudur. Korkulmasaydı bazı durumlar çok riskli olurdu.
“Fobi” kelimesi “fobos” kelimesinden türetilmiştir ve eski Yunancadan gelir. Korku olarak anlamlandırılır. Fobiler, ortalamadan daha güçlü olan belirli nesnelerin veya durumların korkusu. Fobinin tanımını ” aşırı ve mantıksız bir korku tepkisi ” olarak yapılır. Korkular çok çeşitlidir; belirli bir yerden, durumdan veya nesneden korkabilirsiniz. Fobiye hem genetik hem de çevresel faktörler sebep olabilir.
Fobi Çeşitleri
Bir çok fobi çeşidi vardır ve kişilerde de farklılık gösterebilir. En yaygın fobileri sizler için sıraladık.
Agorafobi: Kişinin kaçamayacağı açık alanlardan veya durumlardan korkmaktır. Yunan kökenli adından da anlaşılacağı gibi agorafobili insanlar, bir meydanda veya birçok insanın uğrak yeri olmaktan korkuyorlar. Bu insanlar genellikle sosyal temastan kaçınırlar ve içeride kalmayı tercih ederler. Agorafobili birçok insan, dışarıda başkalarının yanında panik atak geçirmekten korkar.
Sosyal fobi: Sosyal fobi nedir? sorusunun cevabını, sosyal kaygı olarak da verebilirsiniz. Herhangi bir sosyal etkileşim korkusu ile karakterizedir ve izolasyona yol açabilir. Sosyal fobi o kadar şiddetli olabilir ki, bir restoranda sipariş vermek veya telefona cevap vermek gibi diğer insanlarla en sıradan etkileşimler bile panik ataklarını tetikleyebilir. Sosyal fobisi olan insanlar, diğer insanlarla temastan kaçınmak için çok çaba sarf ederler.
Glossofobi: Aynı zamanda performans kaygısı veya kalabalıkta konuşma korkusu olarak da bilinir. Bu fobisi olan kişiler, bir grup insanla konuşmak zorunda oldukları düşüncesiyle şiddetli fiziksel semptomlar yaşayabilir.
Akrofobi: Yükseklik korkusu. Bu fobiye sahip insanlar dağlara gitmekten, bir köprüyü geçmekten veya bir binanın en üst katlarına tırmanmaktan kaçınırlar. Semptomlar şunları içerebilir: baş dönmesi, baş dönmesi, terleme.
Klostrofobi: Kapalı veya sıkışık yerlerin korkusudur. Daha şiddetli klostrofobi biçimleri, özellikle kişinin bir arabaya veya asansöre binmesini engelliyorlarsa, çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
Odontofobi: Diş hekiminin korkusu. Tipik olarak bu fobi, diş hekiminde yaşanan tatsız bir deneyimin ardından gelişir. Sorun yaratabilir çünkü bu fobiye sahip kişilerin düzenli olarak diş hekiminde muayeneleri yoktur.
Hemofobi: Kan veya yara görüldüğünde ortaya çıkan korku hissidir. Hemofobili bir kişi, kendisinin veya başkalarının kanıyla temas ederse bayılabilir.
Araknofobi: örümcek korkusu
Sinofobi: köpeklerin korkusu;
Ofidiofobi veya Herpetofobi: Bu fobiye sahip insanlar yılanlardan korkar;
Niktofobi: genel olarak karanlığın veya gecenin korkusudur. Bu fobi çocuklarda daha yaygındır ve ancak ergenlikten sonra da devam ederse gerçek bir fobi olarak kabul edilir.