Filiform Nabız Nedir?
Mart 18, 2023Filiform nabız, kalp atışlarınızın sayısının normalden daha yüksek ancak nabız atışlarının normalden daha zayıf olduğu bir durumdur. Bu durumda nabız atışları hissedilemeyebilir veya hissedilmesi çok zor olabilir.
Filiform nabız, genellikle yüksek ateş, hipotansiyon (düşük kan basıncı), hipovolemi (düşük kan hacmi) veya şok gibi durumlarda ortaya çıkar. Ayrıca, bazı kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, anemi (kansızlık) veya bazı ilaçlar da filiform nabızın nedeni olabilir.
Filiform nabızın tanısı, bir doktor tarafından yapılan fizik muayene ve bazı testlerle konulabilir. Bu testler arasında elektrokardiyogram (EKG), kan testleri, kan basıncı ölçümleri ve kalp ultrasonu (ekokardiyografi) bulunabilir.
Filiform nabızın neden olduğu altta yatan duruma bağlı olarak, tedavi değişebilir. Tedavi, filiform nabzın neden olduğu altta yatan hastalığın tedavisini içerebilir veya durumun ciddiyetine bağlı olarak, hastaneye yatış veya acil tedavi gerekebilir.
Sağlıklı Bir Yetişkini Nabız Sayısı Dakikada Kaç Olmalıdır?
Nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak sağlıklı bir yetişkin için nabız sayısı dakikada 60 ila 100 aralığında olmalıdır. Şayet bu aralıklardan az veya yüksek nabız sayısına sahipseniz, bir doktora görünmekte yarar vardır. Çünkü düşük nabız da, yüksek nabız da birtakım rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Sitemizin sağlık kategorisinden benzer birçok konuya ulaşabilirsiniz.